onsdag 17 december 2008

Dr Phil

Hög tid att prestera ett nytt inlägg och idag tänkte jag skriva lite om mitt val av tränare för 2009, Dr Phil, då det var någon som undrade lite om det.

Dr Philbert Skiba som han heter blev alltså mitt val när jag för första gången i mitt triathlonande bestämde mig för att jobba med en tränare. Jag har alltid ganska envist hållt fast vid att köra min egen grej rakt igenom men trots en del bra resultat genom åren har jag insett att det kanske inte håller längre. Jag har framförallt inte uppnått den kontinuitet jag vill och med ett par få undantag inte riktigt de toppar jag vill heller. Det var helt enkelt läge att göra ett sista försök med den här förändringen för att se om det kan göra någon skillnad.

Sättet jag lagt upp träningen på själv tidigare har bitvis fungerat ganska bra och mitt första år jag åkte över till usa och körde på heltid 2003 hade jag faktiskt i stort sett en hel säsong med stabila bra resultat. Det fortsatte första halvan av 2004 också men sen började jag lyssna lite för mycket på allehanda "goda råd" från en mängd olika personer som tyckte jag behövde förändra det mesta i min strategi/träning. Trots att jag körde på med samma upplägg gjorde det dock att jag började ifrågasätta mig själv och den träning jag gjorde. Samtidigt är det komplicerat att utvärdera sig själv och sitt eget upplägg och även om jag kanske skulle kunna träna någon annan hyfsat så är det exempelvis svårt att inse själv när man ska säga stopp och ta den enklare vägen träningsmässigt istället för att alltid ta den svåra. Nu tror jag mig veta ungefär vad det är som jag gjort fel oftast tidigare men jag kände ändå att det var dags att till sist ta hjälp av någon så jag slipper fundera själv om passet jag kör just nu är bra eller dåligt.

För att kunna ha den tron på ett träningsupplägg som jag tidigare saknat måste man givetvis jobba med någon man har ett stort förtroende för också. I mitt fall innebär det att det måste vara någon som har en gedigen bakgrund inom idrottsfysiologi och som har en vetenskaplig förankring. Det finns ju en uppsjö av tränare inom triathlonsporten som livnärar sig på coaching. Gemensamt för kanske 95% av dessa är att de inte har någon relevant utbildning inom idrottsfysiologi. De allra flesta tror att man automatiskt blir en bra tränare bara för man varit aktiv själv och det är väl färre proffstriathleter som inte har en coaching business vid sidan av än de som har. Problemet är att de i de flesta fallen då enbart baserar allting på vad som fungerat för dem själva. Det kanske fungerar ok i många fall men jag tror det är långt ifrån optimal om man vill maximera sin prestation. Det är anledningen till att jag ville jobba med Dr Phil då han har rätt bakgrund och kompetens för att individanpassa och lägga upp ett effektivt program som förhoppningsvis passar just mig.

Exakt hur annorlunda upplägget kommer bli är för tidigt att säga än då jag precis börjat mitt nya program. Får återkomma med det och en utvärdering på om det fungerar på sikt. Tillsvidare kan ni kolla in på http://www.physfarm.com/ om ni vill läsa lite mer om Phil.