fredag 22 januari 2010

Kosttillskott mm

Fick en fråga om vad jag tar för kosttillskott och vad jag äter under tävling osv i en kommentar till föregående inlägg.

Vad gäller kosttillskott använder jag främst Damage Control som är ett högdocerat heltäckande tillskott. Surfa in på http://www.primalnutrition.com/ för att läsa mer om det. Mark Sisson som är mannen bakom Primal Nutrition har även en intressant blogg om hälsa i allmänhet och kost i synnerhet som ni hittar här; http://www.marksdailyapple.com/. Utöver Damage Control tar jag extra vitamin D som bland mycket annat är bra för immunförsvaret och som verkar vara svårt att få tillräckligt av tidvis. Tar även extra järn som tillsammans med ett par av B-vitaminerna har en roll i nybildningen av röda blodkroppar. Till sist använder jag också Recovox, http://www.recovox.net/, vilket främst är ett tillskott som syftar till att sänka kroppens kortisolnivåer. Kortisol är ett stresshormon som utsöndras av just stress i olika former(träning, vardag osv) och har en rad negativa hälsokonsekvenser i för höga doser.

Nu kanske en del tycker att det här är extremt mycket tillskott och att jag borde klara mig på vanlig mat. Dock gör kombinationen av att elitidrott är extremt och ohälsosamt samt att många livsmedel i dagsläget är näringsfattiga, att jag tror att det är svårt att hålla en bra balans i hälsan utan tillskott. Det jag håller på med iom min idrott bidrar bla till att celler åldras i förtid och kroppens endokrina system sätts under väldigt hög press. Jag har själv sett hur det drabbat före detta elittriathleter i form av olika endokrina sjukdomar, hjärtproblem, tidigt åldrande osv. Om det finns en möjlighet att minska riskerna för det och öka chanserna för en bra hälsa även i framtiden genom att ta olika former av tillskott så tar jag den oavsett moralpredikan från bla SOK som avråder från alla former av tillskott. Som en parentes så kommer ju just den skräcken från att ett antal svenska idrottare varit klantiga nog att köpa proteinpulver, gainers mm från mindre nogräknade producenter i usa och åkt dit för olika former av förbjudna preparat som funnits kvar sen annan tillverkning, alternativt spetsats medvetet. Regelrätta vitamin och mineraltillskott är en helt annan sak och väldigt säkra och då i synnerhet om man har bra koll på varifrån man köper.

Nu blev det sent så tävlingsnutrition får jag återkomma med vid annat tillfälle.

Edit; Bör väl tillägga att jag givetvis inte tycker att kosttillskott är ett substitut för en balanserad kost utan ett komplement.