tisdag 3 februari 2009

Träningsutvärdering part one

Har nu tränat med Dr Phil i ca 9v och tycker det har gått tillräckligt lång tid för att göra en första liten avstämning..

24 oktober 2008 körde jag min sista tävling för säsongen och vilade sedan nästan 4v där jag kanske tränade 3-4h totalt, dvs praktiskt taget ingenting. Nya träningsprogrammet började sedan med tester på cykeln i slutet av november då jag gjorde ett 3min maxtest och ett 20min maxtest där effekten mättes för att sedan ligga till grund för träningszoner och en baseline för framtida utvärdering av träning efter varje block. Är lite skeptisk till att lägga ut effektvärdena här på bloggen då de lätt kan misstolkas och tas ur sitt sammanhang men å andra sidan åskådliggör de utveckling ganska bra så jag kör på;

24/11, 3min snitt 524w

26/11, 20min snitt 436w

Träningen såg sedan ut som så att jag simmade ca 2-3h/v, cyklade 4-5h/v och sprang ca 3h/v. Inte så mycket träning således men med inslag av intervaller och högintensivt arbete under alla pass var det bitvis hyfsat utmanande ändå. När jag kom ner till Lanzarote efter totalt ca 7v träning gjorde jag sedan samma test på nytt nu med de här resultaten;

23/1 20min snitt 490w

25/1 3min snitt 588w

Förbättringen är klart över vad jag trodde var möjligt på den lilla mängden träning och jag ligger redan rätt långt fram vad gäller tröskel och anaerob kapacitet. De längre passen jag kört här nere har funkat helt ok även de så förhoppnings kan det bli bra när vi bygger på lite mer volym längre fram mot tävlingssäsongen.

Sim/löp har vi inte gjort samma tester på än men upplägget har annars varit likvärdigt och jag upplever att det går framåt så smått även där. Eller så mycket det nu kan göra det när vi pratar löpning för min del..

Lanzarote

För ett par veckor sedan var det dags att dra iväg på årets första träningsläger vilket den här gången innebar 2v på Lanzarote istället för de vanliga 2-3mån långa vistelserna på lite mer avlägsna platser.

Lanzarote är kanske inte heller min favoritplats då jag varken gillar charter el små öar att träna på. Dock funkar det trots allt ganska bra för kortare läger då det är ungefär så varmt man kan få det så här års utan att dra iväg alltför långt bort. Sen jag var där första gången för rätt många år sedan har det också gjorts en rejäl uppryckning vad gäller vägkvaliteten vilket gör att cyklingen numera är ganska bra faktiskt.

Sen är det ju det här med charter då.. Jag har bara åkt charter 2ggr varav jag den första blev instängd 45min på flygplanstoan då någon svimmade utanför. Den här gången blev det bara bråk mellan mina stolsgrannar som turades om att plinga på flygvärdinnorna hela resan för att skvallra på varandra vilket slutade med att jag fick byta plats och sätta mig emellan. Det händer ju en del på reguljärflyg också säkert men så mycket som jag flugit där utan större problem kan det här ju knappast vara en tillfällighet. Sen är det ju skönt att man känner igen sig väl på plats men när det känns som man knappt är i ett annat land när man kommer dit kanske exploateringen av turistnäringen gått en smula till överdrift.

Jag ska dock inte klaga för mycket för jag hade trots allt ett bra läger och det var skönt att kunna träna i lite behagligare klimat igen och samtidigt kicka igång träningssäsongen ordentligt ännu en gång.